ANSSI

Ziua Sigurantei pe Internet

Ziua Sigurantei pe Internet

Ziua Sigurantei pe Internet este un eveniment de anvergura europeana, desfasurandu-se anual in luna Februarie, sub egida retelei europene “INSAFE” – European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet.

Sustinuta la nivel european de catre organizatia INSAFE si de Directoratul General pentru Media si Societatea Informatica al Comisiei Europene, Ziua Sigurantei pe Internet a atins un grad global de participare, constientizare si acoperire media, aflandu-se in continua crestere. Ajunsa la editia a X-a, Safer Internet Day 2013, va avea loc pe data de 5 Februarie si va fi sarbatorita in aproximativ 65 de tari din intreaga lume. Tema acestei editii este: “Connect with respect!” (“Conecteaza-te cu respect!”) si vizeaza necesitatea stabilirii unei netichete general acceptata privind navigarea pe Internet.

In Romania, evenimentul Ziua Sigurantei pe Internet este organizat si promovat de Consortiul Sigur.info format din Organizatia Salvati Copiii Romania, ca si Coordonator national al proiectului, Positive Media si Focus – Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.

Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet si in contextul cresterii numarului copiilor care acceseaza Internetul, de pe dispozitive tot mai diverse, fapt ce ii expune tot mai mult comportamentelor periculoase in mediul online, Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice publica Studiul ”Utilizarea Internetului in cadrul familiei” realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania.

Cu toate ca internetul, dispozitivele utilizate pentru a-l accesa si serviciile disponibile in prezent nu au fost create in mod specific pentru a fi utilizate de copii, cercetarile arata ca acestia din urma devin utilizatori din ce in ce mai importanti. Copiii constituie deci un grup specific, care necesita o atentie deosebita: modul in care ei se comporta astazi online va contribui la definirea lumii digitale de maine. Copiii au nevoi si vulnerabilitati specifice, iar aceste diferente trebuie sa fie recunoscute.

Internetul si TIC ofera copiilor o gama larga de posibilitati, de la jocuri, studiu, inovare si creatie, comunicare, exprimare, colaborare si angajare in societate, pana la o mai buna constientizare a lumii in care traiesc, dezvoltarea de competente esentiale si exercitarea propriilor drepturi.

Crearea unui mediu online sigur pentru copii

Responsabilizarea si educatia trebuie consolidate, insa ele trebuie totodata sustinute prin masuri de protectie. Acest lucru este necesar deoarece copiii nu constientizeaza intotdeauna riscurile potentiale cu care se confrunta online si/sau consecintele potentiale ale actiunilor lor. Cu toate acestea, expunerea copiilor la comportamente sau continuturi prejudiciabile poate conduce la experiente traumatizante in mediul online sau la riscuri in lumea offline.

Prin urmare, este necesar sa se puna in aplicare masuri care sa-i puna pe copii la adapost de contactul cu astfel de continuturi sau comportamente, masuri care sa priveasca:

  • Parametri de confidentialitate adecvati varstei
  • Disponibilitatea si utilizarea sporita a controlului parental
  • Utilizarea mai larga a clasificarii pe categorii de varsta si de continut
  • Publicitatea si cheltuielile excesive online

Puteti descarca de aici raportul Studiul privind utilizarea internetului in familie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *