ANSSI

Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) anunta semnarea protocolului de colaborare cu CERT.ro

Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) anunta semnarea protocolului de colaborare cu CERT.ro

Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) anunta semnarea protocolului de colaborare cu Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT.ro) in scopul prevenirii, analizei, identificarii si reactiei la incidente in cadrul infrastructurilor cibernetice 

Bucuresti, 25 octombrie 2012: Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), organizatie de drept privat, nonprofit, fara scop patrimonial, neguvernamentala, profesionala si independenta constituita in scopul coagularii eforturilor si experientelor relevante in sensul promovarii standardelor si bunelor practici in domeniul securitatii informatiilor, a semnat pe 11octombrie a.c. un protocol de colaborare cu Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT.ro).

Acest protocol a fost incheiat in scopul reglementarii activitatilor de cooperare intre ANSSI si CERT.ro avand ca obiective prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidente din cadrul infrastructurilor cibernetice care asigura functionalitati de utilitate publica sau servicii ale societatii informationale.

Sintetic, scopul principal al protocolului il reprezinta facilitarea schimbului de informatii referitoare la incidente sau evenimente de securitate cibernetica, identificate de cele doua parți, precum si concentrarea eforturilor comune pentru derularea de activitati in domeniul securitatii cibernetice, care sa duca la formarea unei culturi corespunzatoare de securitate.

ANSSI a elaborat de asemenea si Ghidul de bune practici pentru securizarea calculatoarelor si retelelor personale. Acest Ghid de bune practici ofera recomandari necesare in vederea asigurarii unui nivel eficient de securitate informatica. Ghidul este structurat in patru capitole: recomandari pentru securitatea computerelor personale, recomandari pentru securitatea retelelor personale, recomandari de securitate operationala si comportament pe Internet, respectiv recomandari avansate de securitate.

„Amenintarile cibernetice nu se mai limiteaza in a viza doar retelele mari ale corporatiilor. Atacatorii au inteles ca tintele sunt mai vulnerabile atunci cand utilizatorii lucreaza acasa, unde, de obicei, masurile de securitate sunt mai slabe. De aceea, ne propunem sa promovam avertismentul ca utilizatorii trebuie sa mentina un nivel corespunzator de securitate si atunci cand lucreaza acasa, utilizand Internetul.” declara Valentin Vancea, CEO ANSSI.

ANSSI sustine initiativa Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT.ro) care promoveaza in Romania programul „Luna Europeana a Securitatii Informatice”, desfasurat la nivel european de catre Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor si a Informatiei (ENISA) din cadrul Uniunii Europene. Programul se va desfasura pe parcursul lunii octombrie si va cuprinde o serie de evenimente dedicate constientizarii pericolelor existente in mediul virtual.

Programul a fost initiat cu scopul cresterii nivelului de informare si constientizare a publicului in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Acest concept a fost inspirat de proiecte similare desfasurate cu succes pe diverse alte continente de pe glob. CERT.ro este unul din cei opt parteneri europeni ai ENISA in cadrul acestei actiuni si a decis promovarea la nivel national a campaniei europene.

CERT.ro este singura institutie publica specializata din Romania care are ca obiectiv prevenirea si contracararea incidentelor de securitate informatica din spatiul cibernetic national, sustinand in acelasi timp promovarea principiilor securitatii informatice in Romania.

„Securitatea informatica a devenit o provocare in ziua de astazi, iar CERT.ro s-a implicat ca partener al acestei campanii pentru a creste gradul de constientizare al cetatenilor din Romania in legatura cu pericolele la care ne expunem in spatiul online (www). Securitatea nu este o masura necesara strict companiilor, ci si utilizatorilor casnici, detinatorilor de calculatoare personale, iar aceasta campanie reprezinta o ocazie speciala de a sublinia importanta sigurantei pe Internet”, afirma Liviu Nicolescu, Directorul General CERT.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *